Въпреки че за първи път от 7 години остана без състезател

...
Въпреки че за първи път от 7 години остана без състезател
Коментари Харесай

Григор Димитров все още крепи България в схемата за Купата на АТР

Въпреки че за първи път от 7 години остана без играч в Топ 50 на света, България към момента е измежду кандидатите за присъединяване в новото международно състезание по тенис за мъже - Купата на АТР. Встъпителното издание на различния на купа " Дейвис " шампионат ще се организира от 3 до 12 януари в Австралия и за него ще се класират 24-те най-предно показани страни в класацията на професионалната асоциация (АТР).

Благодарение на Григор Димитров (№52 в актуалната класация на сингъл) сега България заема тъкмо 24-то място - последното, осигуряващо квота за Купата на АТР. За да задържи родината си в схемата на шампионата обаче, 28-годишният хасковлия би трябвало да постави старания в сезона на твърда настилка в Северна Америка до края на лятото и по-късно в Азия и Европа през есента, защото окончателното разпределение на местата за международното състезание ще стане на два стадия - през септември и ноември.

Първи присъединяване ще си обезпечат тимовете, които се намират в Топ 18 на специфичната класация за Купата на АТР след края на последния за годината шампионат от Големия шлем - US Open в Ню Йорк (26.VIII.-8.IX). Останалите шест места ще бъдат попълнени от класацията към 13 ноември, като има и в допълнение изискване - в случай че домакинът Австралия не си е обезпечил присъединяване на първата дата, той автоматизирано ще получи " уайлд кард ", а за втората дата ще останат единствено пет вакантни позиции. Към днешна дата австралийците заемат 18-о място с помощта на първата си ракета Алекс де Минор (№33 в света).

Има и още едно значимо условие, с цел да може една страна да взе участие в Купата на АТР - да има най-малко двама тенисисти с точки за международната класация на сингъл и още най-малко един с точки на сингъл или двойки. България извършва това изискване, като с изключение на Димитров в класацията поединично попадат Димитър Кузманов (№315), Александър Лазов (№487) и Александър Лазаров (№499), а в тази на двойки са Кузманов (№456), Александър Донски (№463) и Лазаров (№465).

Поради непокриване на това условие отвън ранглистата за Купата на АТР към този момент са Грузия и Молдова, въпреки и двете страни да имат собствен представител в елита на тениса - надлежно Николоз Басилашвили (№16) и Раду Албот (№42). Доскоро застрашена от безучастие на международното състезание беше и Гърция макар наличието на Стефанос Циципас в Топ 10, защото страната не разполагаше с нито един различен играч в класациите на АТР. Сега към този момент собствен актив при експертите имат Михаил Перволаракис (№554 на сингъл/№671 на двойки) и Маркос Каловелонис (№879 на двойки), което понастоящем отрежда на южната ни съседка 7-о място в схемата за Купата на АТР.

Регламентът на шампионата в Пърт, Сидни и Бризбейн през 2020 година планува 24-те финалиста да бъдат разпределени в шест групи по четири. След мачове всеки против всеки за 1/4-финалите ще се класират спечелилите от всеки поток плюс двата най-хубави втори. Оттам нататък ще се играе по скица на директна елиминация до установяване на първенеца. Всеки дуел ще се състои от две срещи на сингъл и една на двойки, като тимовете ще имат право да картотекират най-много петима тенисисти за шампионата.

АТР планува рекорден награден фонд за конкуренция отвън Големия шлем. Участниците в дебютното издание на шампионата за Купата на АТР ще си разпределят $15 млн., което е два пъти повече спрямо най-щедрите надпревари от сериите " Мастърс " - в Маями и Индиън Уелс (САЩ). Освен това играчите ще имат опция да натрупат до 750 т. за международната класация - с 30 повече, в сравнение с получават полуфиналистите в Шлема.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР